8 leggyakoribb téma

Bővebben a fűszernövények hatóanyagairól

860
HOZZÁSZÓLÁS:

Köztudott, hogy a fűszernövények többsége egyben gyógynövény is, ezért a kétféle hasznosítás szerinti elkülönítésük a gyakorlatban szinte lehetetlen!

Közös tulajdonságuk, hogy a bennük felhalmozódott, biológiailag aktív és különböző hatást kiváltó különleges anyagokat, a hatóanyagokat hasznosítjuk. A rozmaring levelét például már a középkorban egyaránt felhasználták húsételek fűszerezésére és sebek fertőtlenítésére, illetve gyógyítására. Ma ezen túlmenően a reuma elleni bedörzsölőszerek és gyógyfürdők fontos alkotóelemeként is ismeretes.

Egy másik példa: A kakukkfű virágos hajtása egyik alapanyaga a köhögéscsillapító gyógyszereknek, egyúttal húsételek kitűnő fűszereként is népszerű, illóolaját pedig kozmetikai készítmények előállításában használják.
Említhetnénk még a szegfűszeget is, melyet az ősi Kínában fűszerként és szájápoló szerként egyaránt alkalmaztak, ma az illóolajából előállított készítményt a fogászatban fertőtlenítő- és helyi érzéstelenítőszerként használják.

Nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a fűszerek között akadnak olyanok is, amelyek egyes betegségek esetén, éppen a hatóanyag-tartalmuknál fogva elkerülendők!

Például mivel a paprika csípősségét okozó alkaloid, a kapszaicin helyi vérbőséget okozhat, emiatt a diétás ételek fűszerezésére nem alkalmas, viszont kitűnően alkalmazható reumatikus fájdalmak enyhítésében.

A fűszerek tudatos használatához ismernünk kell a fűszerek hatóanyagait és azok hatását is,

Mindezt azért, hogy az étvágyfokozó, gyomor- és bélnedv-elválasztó batásuk mellett gyógyító betegséget megelőző tulajdonságaikat is kiaknázhassuk!

Ne feledjük, a fűszerek ízfokozó segítőtársaink a konyhában, jó közérzetet eredményeznek, ha azokat megfelelően használjuk, valamint házi patikánk fontos, “természetkínálta gyógyszerei” lehetnek!

A fűszerek hatóanyagai

A fűszerekben előforduló íz-, illat- és színanyagok a növényi anyagcsere-folyamatok során képződnek és a növény különböző részeiben felhalmozódnak. Ezeket a vegyületeket nevezzük hatóanyagoknak, ilyenek az illóolajok, keserűanyagok, gyanták, alkaloidok, glikozidok stb.

Az ízesítés szempontjából fontosabb ható-anyagok:

  • Illóolajok: Ezen anyagok adják a fűszernövények jellemző illatát, ízét, aromáját. Nagyrészt ezeknek köszönhető ételeink, italaink ínycsiklandozó illata, kellemes íze. Emésztést segítő szerepük, valamint a mikroorganizmusok élettevékenységét korltozó, illetve egyes mikroorganizmusokat pusztító batásuk is figyelemre méltó.
  • Balzsamok és gyanták: Fontos gyógyhatású anyagok, amelyek hozzájárulnak a fűszerek ízesítő és illatosító hatásához, továbbá fájdalmakat enyhítő hatással is jellemezhetőek.
  • A glikozidok kedvezően befolyásolják a tápanyagok és az ásványi anyagok felszívódását, továbbá enyhíthetik a felső légutakban fellépő gyulladásokat, valamint növelhetik a szív motorikus erejét.
  • Csersavak, cseranyagok: Összehúzó, gyulladást és erjedést gátló, egyben fertőtlenítő hatásuk ismert. Segítenek gátolni a mikroorganizmusok elszaporodását, a romlási folyamatokat, a kellemetlen szagok és gázok képződését.
  • Színanyagok: Hozzájárulnak az étvágy fokozásához azáltal, hogy színt adnak ételeinknek és italainknak, melyek így étvágygerjesztővé is válnak!

Modern vizsgálati módszerek és előírások teszik lehetővé a fűszerek hatóanyagainak pontos megjelölését. Szigorú előírások (lásd. élelmiszertörvény, élelmiszerkönyv, szabványok stb) határozzák meg, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő fűszereknek milyen összetételű és milyen hatóanyagokból mennyit kell tartalmazniuk!

A kívánt minőség előállítása érdekében a fűszernövényt kellően „érett” állapotban szükséges begyűjteni, majd az előírásoknak megfelelően feldolgozni, csomagolni és tárolni!

860
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9654

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]