8 leggyakoribb téma

Zöldségek és gyümölcsök savanyítása – A savanyúságokról!

574
HOZZÁSZÓLÁS:

Előnyük:

  • A legtöbb savanyított gyümölcs és zöldségféle megőrzi ásványi anyagait.

Hátrányaik:

  • Gyakran sok bennük a só.
  • A pácolt hal és hús növelheti egyes rákos megbetegedések veszélyét.
  • Egyes fajtáik allergiát okozhatnak

A savanyítás a friss gyümölcsök és zöldségek eltevésének hagyományos módja, amellyel megakadályozható az ételek megromlását előidéző mikroorganizmusok elszaporodása.

A savanyítás során az ásványi anyagok mennyisége nem változik lényegesen, de a vitaminok közül sok lebomlik.
Kivétel ez alól a savanyú káposzta, amely gazdag C-vitaminban: 10 dkg-ja egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének egynegyedét tartalmazza.

A savanyú káposztát, miként a kaporral eltett savanyúságokat, sós oldatban erjesztik, amely gátolja a kórokozó baktériumok szaporodását, de nem pusztítja el a tejsav-termelő baktériumokat. Egyesek szerint a tejsav erjesztette élelmiszerek kedvezően hatnak az emésztő-rendszerre – Ez a feltevés azonban még bizonyításra vár.

A savanyítás lehetséges módjai:

A savanyítás legtöbbször ügy történik, hogy a nyers zöldségfélét leöntik forró vagy hideg ecettel, netán ecetben megfőzik.

A másik módszer lényege, hogy a zöldségeket, például az uborkát sóval kezelik, amitől nedvességtartalma csökken, és ezt követően tartósítják ecettel. Ennél az eljárásnál azonban az élelmiszer nátriumszintje jelentősen megnő, ráadásul ásványi-anyag- és vitamintartalma nagymértékben csökken.

A savanyú káposztával ellentétben a legtöbb savanyúságot kis mennyiségben szokás fogyasztani:

Hozzájárulásuk az étkezés tápértékéhez nem jelentős, inkább a főételek ízét emelik ki velük.

A sószegény diétán élők lehetőleg ne fogyasszanak savanyúságokat, mert azokban sok a nátrium.

A savanyúságok éppúgy, mint a chutneyk (‘csatni’ dél-ázsiai fűszer szószféleség) és a pikáns, savanyú mártások allergiás reakciókat is kiválthatnak. Az erjesztett élelmiszerekben tiramin és hisztamin, a gyümölcsből és zöldségekből készült chutneykban pedig szalicilátok lehetnek jelen.

Mindezek gyakori allergének. Amikor házilag készítünk savanyúságot, ne csökkentsük túlságosan a készítmény cukor- vagy sótartalmát, mert így lehetővé tesszük a mérget termelő Clostridium botulinum baktérium elszaporodását, amely botulizmust (ételmérgezést) okozhat.

574
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

71
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]