8 leggyakoribb téma

Készítsünk otthon salátaöntetet!

573
HOZZÁSZÓLÁS:

A hagyományos vinaigrette, más néven francia mártás a legegyszerűbb salátát is különlegessé varázsolja – sok zsír és kalória árán! A salátaöntetekhez használt növényi olajok azonban többnyire az egészségesebb egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazzák az egészségtelenebb telítettek helyett.

Az utóbbiak túlzott fogyasztása érelmeszesedéshez és szívkoszorúér-betegséghez vezethet. Az egészség megőrzéséhez és az életműködések fenntartásához aránylag kis mennyiségű zsiradékra van szükség. A zsírokból származó energiabevitel ne legyen több az energiafelvétel 30%-ánál, de az sem baj, ha csak 20% (a telített zsírsav pedig 10%) ⇒ Épp ezért az olajos salátaönteteket is csupán mértékkel használjuk.

A vinaigrette-mártáshoz válasszunk koleszterinmentes, hidegen sajtolt olajat, például olívát.

A salátaolajok általában E-vitaminban gazdagak

Az olíva-, mogyoró-és repceolaj egyszeresen, míg a szója-, kukorica-, napraforgó-, dió- és pórsáfrány olaj többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz nagy mennyiségben.

Az üzletekben kapható francia mártásban és a többi salátaöntetben rendszerint sok adalék anyag, tojás- vagy szójakészítmény van, amelyek az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthatnak ki. Kétség esetén a termék címkéje felvilágosítást ad.
Árulnak kalóriaszegény önteteket is: Ezek bátran ajánlhatók mindazoknak, akik odafigyelnek a vonalaikra.

Az ezerszigeti-öntet pl. az alapvető’ hozzávalókon kívül nyers tojást is tartalmaz, a gyártók azonban a szalmonellafertőzés elkerülése érdekében mindig pasztőrözött tojássárgáját használnak hozzá – Ha házilag készítjük el az öntetet, csak megbízható helyen vásároljunk tojást.

Házilag készült egészséges öntetek:

Az otthon készített salátaöntetek frissek és többnyire egészségesek, hiszen mi választjuk ki a hozzávalókat.

Keverjük össze az alábbi alapanyagokat ízletes öntetté! Bármilyen friss zöld salátához kiváló:

  • 1,5 dl tejszín,
  • 1 evőkanál fehér borecet,
  • 1 evőkanál citromlé,
  • 1 evőkanál dijoni mustár,
  • csipetnyi fekete bors.

A másik lehetőség, hogy megtisztítunk és felaprítunk egy fokhagymagerezdet, összekeverjük 3 evőkanál olívaolajjal és 1 evőkanál balzsamecettel. Ízlés szerint fűszerezzük.

A tonhal- és babsaláta öntetéhez vegyítsük egy fél citrom levét 3 evőkanál olívaolajjal, és fűszerezzük ízlés szerint.

573
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

71
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]