8 leggyakoribb téma

Amit általában tudni érdemes a gabonafélék főzéséről

571
HOZZÁSZÓLÁS:

Az alábbiakban a gabonafélékkel elkészítésével kapcsolatban néhány egyszerű főzési alapszabályról olvashat, melyek iránymutatásként szolgálnak. canstockphoto27535954

A gabonafélék főzésekor mindenekelőtt a megfelelő edényekről kell gondoskodnunk!

  • Ajánlatos kerülni az alumíniumlábosokat, melyek könnyen karcolódnak és oxidálódnak, fémnyomokat hagyva az ételekben.
  • Nem javasoltak a teflon- vagy más nem tapadó bevonattal ellátott edények sem, melyek szintén könnyen karcolódnak, és a bevonatot képző anyag így bekerülhet az ételbe.
  • Az öntöttvas lábosok előnye, hogy főzéskor alacsonyabb hőmérsékletre, kevesebb vízre van szükség, egységesen oszlik el bennük a hő, könnyebb őket tisztítani és jobban ellenállnak a karcolásnak.
  • A rozsdamentes acélból készült, lehetőleg vastag aljú edények esetén is elégséges az alacsonyabb főzési hőmérséklet, és tisztításuk sem fáradságos. Ezek ugyanúgy ajánlhatók, mint az égetett cserépedények. Utóbbinál ügyeljünk rá, hogy a máz ne tartalmazzon mérgező nehézfémeket, elsősorban ólmot.
  • Egy fémből készült lap a láng fölött segíthet egységesen elosztani a hőt, ha gáztűzhelyen főzünk.

További tanácsok, iránymutatásként ⇒

Lehetőleg fából készült eszközöket használjunk, elsősorban a sózott zöldségek keverésekor, ha azokat a gabonafélékkel együtt fogyasztjuk.

A magok, fűszerek és a só összetöréséhez jó, ha rendelkezünk egy mozsárral.

A gabonákat főzés előtt mozsárban össze is zúzhatjuk, sőt ez néhány esetben feltétlenül szükséges is, hiszen így homogénebb főzetet kapunk, és a főzési idő is lerövidül.

Gondoskodjunk egy jó fa vágódeszkáról is, és egy, a zöldségfélék darabolására alkalmas, éles késről.

Végül egy nagyobb méretű szita is hasznos lehet a gabonafélék átmosásához.

Felhasználás előtt a szemes gabonákat mindig alaposan le kell mosni és öblíteni, hogy eltávolítsuk róluk a port és az esetleges szennyeződéseket. Néhányukat főzés előtt be lehet áztatni vízbe, mert így a szemek elválnak egymástól, könnyebben emészthetővé válnak, és nagyobbra duzzadnak.

A főzési idő a gabonaféléktől függően változik. A főzés minden esetben vízben történik, de felhasználhatjuk az ásványi sókban gazdag főzőlevet is, melyben korábban zöldségeket főztünk.

A szemes gabonák főzése általában úgy történik, hogy miután felforrt a víz, hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű sót, takarékra állítjuk a lángot, lefedjük a lábost, és így hagyjuk főni a szemeket a szükséges ideig. Ezután lezárjuk a tüzet, és a gabonát néhány percig pihenni hagyjuk, mielőtt felszolgálnánk, vagy a köretként szolgáló zöldségekkel összekevernénk.

A felhasznált víz mennyisége változik az elkészítésre váró gabona fajtájától, a használt edény típusától és az előre kiválasztott főzési módtól függően.

571
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

70
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]