8 leggyakoribb téma

Gomba az étlapon – Alapvető tudnivalók mindenkinek!

622
HOZZÁSZÓLÁS:

 Történelmi források szerint a gombát már az ókorban is fogyasztották. A rómaiak például a császárgombából a kiváltságosok lakomáira ételkülönlegességeket készítettek.

Ma is kedvelt ételeink közé tartozik a gomba, bár a fogyasztása hazánkban elmarad más államoké mögött. Ennek részben az az oka, hogy elég drága, másrészt nem túl sok elkészítési módját ismerik.

A gombák a húsban levő fehérjékhez hasonlóan aminosavakat tartalmazhatnak

Rendkívül gazdag íz- és zamatanyagaik változatossá teszik étrendünket, tehát nagy az élvezeti értékük. Az ember számára szükséges fő tápanyagok közül megtalálhatók bennük a fehérjén (és az aminosavakon) kívül a szénhidrátok és a növényi zsírok is.

Külön említést érdemel a gombában levő zsírnemű anyagok közül a lecitin (ez az idegrendszer felépítéséhez szükséges, zsírhoz hasonló vegyület viszonylag kevés táplálékunkban található, legnagyobb mennyiségben a tojássárgájában van). Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfort, káliumot, kevés karotint, a vitaminok közül C-, D- és K-vitamint, valamint pantoténsavat tartalmaz.

Az egyes gombafajok között igen nagy különbségek lehetnek vitamintartalom szempontjából – Ezért is ajánlatos étrendünket az összes kapható gombával változatosabbá tenni.

A gombák energiatartalma igen alacsony (pl. 10 dkg csiperke 39, 10 dkg vargánya 41 kalória), ezért fogyókúrás étrendhez és cukorbetegek diétájához is ideális alapanyag.

Volt idő, amikor a pilótáknak kötelező táplálékként írták elő a gombát. Kísérletileg még nem bizonyított, de japán kutatások szerint a kalapos gombák vírusölő anyagokat is tartalmaznak.

A legtöbb háziasszony gombalevest, rántott vagy paprikás gombát készít (…)

(…) Pedig érdemes más gombarecepteket is gyűjteni, és finom egytálételt készíteni a gombából. Különösen indokolt ez most, amikor a korszerű táplálkozás az érdeklődés középpontjába került.

Főzésükre vonatkozóan érdemes néhány szabályt megjegyezni »» 

»» A legfontosabb, hogy minél vékonyabb szeletekre vágjuk a gombát, annál értékesebb táplálékhoz jutunk, mert szervezetünk csak a felnvílt sejtekből kiömlő fehérjét tudja megemészteni, hasznosítani!

»» Sokan tévesen úgy vélik, hogy ha a gombában vannak is értékes anyagok, a szervezet nem tudja őket hasznosítani, mert a gombák sejtfala emészthetetlen gombakitin, és a sejtek puha állománya ebbe a kemény sejtfalba van bezárva. Ez a hiedelem azért nem állja meg a helyét, mert a gombában található tápanyagok – a fehérjék kivételével – a sejtek falán könnyen áthatolnak, megemésztődnek, és a szervezet hasznosítja azokat!

»» A fehérjetartalmat az apróra darabolással vagy alapos rágással nyerhetjük ki a gombából!

»» A friss gombát nem kell meghámozni, elég, ha alaposan megmossuk!

»» A mérges gombákkal kapcsolatban sok tévhit is él a köztudatban, így pl.:

  • Téves az a nézet, hogy a gomba méreganyagát a forró víz kioldja, és leforrázva fogyasztható.
  • Szintén súlyos tévedés azt hinni, hogy ha a gombát elkészítéskor nem fedjük le, akkor abból a méreg elpárolog – A gombamérgek nem illóolajok, tehát nem távozhatnak el.
  • Az is elterjedt babona, hogy a mérges gomba húsa, ha elvágjuk vagy megtörjük, elszíneződik, megfeketedik, megkékül – A veszélyes gombák húsa általában nem változik meg, tehát nem szabad hinni ebben a babonában sem.
  • Az sem felel meg a valóságnak, hogy a mérges gomba főzetébe mártott ezüsttárgy megfeketedik – Az ezüst nem a mérges, hanem a romlott gomba levében feketedik meg. Ha a gomba mérgező, de még friss, nem színezi el az ezüsttárgyat.
  • Az sem igaz, hogy a mérges gombát nem rágja meg a csiga, és nem lesz kukacos – A gombák méreganyaga a csigákra és a rovarokra nem hat. A gyilkos galóca például csalhatatlannak vélt jelei egyikét sem mutatja, éppen ezért okozhat annyi gombamérgezést.

A legfontosabb teendő tehát, hogy kizárólag boltban vásárolt, vagy gombaszakértő által megvizsgált gombát fogyasszunk!!!

A gombák elkészítésével kapcsolatban ajánlatos tudni:

»» Csakis ép, egészséges, friss gombából készült ételt fogyasszunk, és a maradékot ne tegyük el másnapra, még lőszerszekrénybe sem!

»» Gombatörmeléket ne használjunk fel, mert az esetleg mérges gombából is származhat!

»» Aki a gyilkos galócát nem ismeri, ne szedjen gombát!

»» Soha ne forduljunk „laikus szakértőhöz” gombaügyben, és ne vásároljunk gombát házalóktól, zugárusoktól!

»» Ne tartsuk a gombát nejlonzacskóban, mert ott gyorsan bomlásnak indul az ehető gomba is!

Ha megbízható helyről vesszük, vagy szakértővel megvizsgáltatjuk a gombát, igen változatossá tehetjük étrendünket!

Íme néhány ötlet:

  • gombával töltött palacsinta,
  • gombás tojással töltött kifli,
  • töltött gomba,
  • sajtos gombaszeletkék,
  • gombatokány,
  • gombafőzelék,
  • gombával rakott kelkáposzta,
  • gombás galuska,
  • gombás csirke,
  • gombasaláta,
  • gombakrém stb.
622
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

205
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]