8 leggyakoribb téma

Hallott már a komplettálásról? … és a fehérjéket illetően?

745
HOZZÁSZÓLÁS:

A fehérjék az élet nélkülözhetetlen tényezői, mert vagy az élettevékenységeket lebonyolító enzimek alkotórészei, vagy építőanyagok, esetleg mindkettő egyszerre. Ezenkívül a transzportfehérjék bizonyos anyagokat szállítanak, vagy mint immunanyagok vesznek részt a szervezet védekezésében.

Szerepük a szervezetben rendkívül fontos. Gyermekek számára azért nagy jelentőségűek, mert ebből épül, gyarapodik a test, idősebb korban a szervezet kopásának pótlására szolgálnak. Ezenkívül a fehérjék növelik a szervezet ellenálló képességét a különböző betegségekkel szemben.

A fehérjék aminosavakból tevődnek össze!

Vannak olyan aminosavak, amelyeket a táplálékokkal kell a szervezetbe juttatni, mert hiányuk esetén különböző megbetegedések jelentkeznek. Ezeket nélkülözhetetlen, vagy esszenciális aminosavaknak nevezzük.

Egyes aminosavakat a szervezet maga is elő tud állítani, ezek a nélkülözhető, vagy nem esszenciális aminosavak. Azokat a fehérjéket, amelyek a szervezet számára valamennyi nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazzák, teljes értékű, vagy komplett fehérjéknek nevezzük. Ezekből kell a legkisebb mennyiség a fehérjeszükséglet kielégítéséhez.

Teljes értékű fehérjék az állati eredetű fehérjeforrások, a hús, a tej és tejtermékek (a sajt, a túró, az aludttej), valamint a hal és a tojás. Nem teljes értékű, vagy’ inkomplettfehérjék a növényi eredetűek: a búzaliszt, a lencse, a bab, a borsó, a dió, a gomba stb., kivétel a burgonya és a szójafehérje (Főleg az utóbbi kap különös jelentőséget napjainkban, az egészséges – mindennapi táplálkozásban, a sporttáplálkozásban stb.).novenyi-feherje-01

A komplettálás tudománya

A komplettálás, vagyis kiegészítés: Az a folyamat, amikor valamilyen  tápanyagból egy bizonyos étel kevesebbet tartalmaz, más forrásból, ezt pedig de pótolni kell. Ebből következik, hogy a növényi eredetű fehérjéket ki kell egészíteni állati eredetű fehérjékkel, ezáltal megnő biológiai értékük.

Amikor az ételkészítés során a hiányzó aminosav-tartalmú élelmianyagok kiegészülnek teljes értékűvé, akkor komplettálunk.
Komplettálás a kalács készítése is, amikor a liszt fehérjéit a tejfehérjével egészítjük ki.

Amikor egy ételen belül többféle fehérjetartalmú élelmiszert használunk, pl. gulyáslevesbe húst, burgonyát, tésztát, azzal is komplettálunk. Egy gondosan összeállított étrend egyes fogásai is komplettálják egymást.

A komplettálás egyik követelménye az is, hogy a szervezetbe a különböző fehérjék azonos időpontban kerüljenek, így jobb hatás érhető el, mint a fehérjék különböző időpontokban történő adásával.

A napi étrend összeállításánál ügyelni kell arra, hogy a főétkezéseink tartalmazzanak teljes értékű fehérjéket. Helytelen az olyan étkezési szokás, amelyben a heti hús, tojás, vagy más értékes fehérje zömét, illetve egy részét, ünnepi étkezések alkalmával fogyasztjuk el, és utána napokig csak egyszerűbb, biológiailag csökkentebb ételekből állítjuk össze az étrendet.

Az ünnepnapokon fogyasztott, a szükségletet meghaladó komplett fehérjék lebontódnak, feleslegessé válnak, ugyanakkor az egyszerűbb étkezések alkalmával fehérjehiány keletkezik.

745
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3915

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]