8 leggyakoribb téma

Javaslatok a burgonya felhasználását illetően

589
HOZZÁSZÓLÁS:

A kenyérgabona után a burgonya a legfontosabb élelmiszerünk. Gyakran szerepel családok étrendjében, mégis keveset tudunk róla. Pedig érdemes a háziasszonyoknak néhány dolgot jól megjegyezniük alapvető, ugyanakkor nagyon értékes táplálékunkról.

Talán egyetlen zöldségfélét sem lehet olyan sokféleképpen elkészíteni és felhasználni, mint a burgonyát!

Vannak háziasszonyok, akik a burgonyát kizárólag hagyományos módon készítik el: levesnek, főzeléknek, salátának vagy köretnek… Pedig érdemes új receptekkel is kísérletezni!

A megfőtt és kivájt burgonyát megtölthetjük gombapörkölttel, sonkás sajttal, petrezselymes vagy majoránnás darált hússal, lecsós tojással, húsos tojáskrémmel, majd tejföllel leöntve, sütőbe téve átsütjük és salátával tálaljuk. Kitűnő egytálétel.

Burgonyaszeleteket felhasználhatunk melegszendvics alapjaként, amelyeket sütőben megsütünk.

A tepsis burgonya gyorsan és sokféleképpen elkészíthető, kedvelt étel.

A következőképpen is elkészíthető: 

  • A tepsit kivajazzuk, lerakunk egy sor karikára vágott burgonyát, rá kivert hússzeleteket, erre rózsaszínre párolt hagymát terítünk. Ezt mindaddig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból. Természetesen minden sort ízlés szerint fűszerezünk.
  • A tetejére vajdarabkákat teszünk, és forró sütőbe toljuk. Sülés közben néhányszor meglocsoljuk a saját levével.
  • Ha elkészült, meghinthetjük törött borssal, reszelt sajttal, finomra vágott snidlinggel és petrezselyem zöldjével.
  • Salátával tálaljuk. Gazdagíthatjuk az ételt párolt gombával is.

Nagyszerű, gyors vacsora a héjában sült burgonya vajjal vagy libazsírral és lila hagymával. Citromos teát vagy paradicsomitalt kínálhatunk hozzá.

A burgonyát méltán nevezhetjük gyógynövénynek is:

A nyers krumplilét házi szerként gyomorfájás és gyomorfekély esetén javasolja a népi gyógyászat. A kéthetes kúra alatt reggel éhgyomorra fél pohár nyers krumplilét kell elfogyasztani.

Szigorúan két hétig fogyasztható a krumplihéj tea. A jól megmosott, maroknyi krumplihéjat fél liter vizben megfőzzük, és reggel-este, vagy egész nap kortyolgatva elfogyasztjuk. A népi gyógyászat szerint növeli a szervezet ellenálló képességét.

Figyelem! Csak kifogástalan minőségű, nem csirázó, és nem zöld burgonya használható tea és nyers krumplilé készítéséhez!

A főtt burgonya kevés vajjal és sóval mindenkinek ajánlható diétás étel. A gyenge gyomrúak is fogyaszthatják.

A krumpli értékes anyagai miatt kiválóan alkalmas a csecsemők táplálására is.

Mivel bőr- és nyálkahártyavédő vitaminokat tartalmaz, a népi gyógyászat szerint bőrelváltozások kezelésére is sikerrel használható.

A burgonya szépítőszerként is megállja a helyét: Üdévé varázsolja a bőrt, ha nyersen lereszelve, pakolásként ráhelyezzük az arcra.

Ha főtt burgonyát meleg tejjel simára keverünk, a masszát kézápolásra használhatjuk: Simává, fehérré teszi a kéz bőrét.

589
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

71
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]