8 leggyakoribb téma

Kedvenc ételünk – a zöldborsó

564
HOZZÁSZÓLÁS:

A zöldborsó Ázsiából származik. Már a kőkorszakban is termesztették, rendszeres fogyasztása ellenben nem olyan régi keletű: a XVII. század elején Franciaországban kezdődött.

Milyen egészségvédő anyagokat tartalmaz a zöldborsó?

A legfontosabb a magnézium– és kalciumtartalma:

  • Karbantartja az izmokat,
  • és az érrendszeri betegségekre is kedvező hatást gyakorolhat a zöldborsóból készült ételek fogyasztása.

A-vitamin-tartalma a gyulladásos betegségek gyógyulását segítheti elő. Fehérjében igen gazdag. Az érett, ún. száraz borsó magas fehérje- és keményítőtartalma miatt nagy kalóriaértékű növény!

Kb. 10% cukrot is tartalmaz, ezért olyan kellemes az íze nyersen fogyasztva. Az érés folyamán a cukor folyamatosan keményítővé alakul át. Jelentős mennyiségű cukor található a zöldborsó hüvelyében, ezért célszerű a fiatal növény hüvelyét is megfőznünk, és a főzőlevet a leves vagy főzelék feleresztéséhez felhasználnunk.

A zöldborsó karotint, valamint B- és C-vitamint is tartalmaz.

Az érett, ún. száraz borsó magas fehérje- és keményítőtartalma miatt nagy kalóriaértékű növény!

A zöldborsóból készült ételek serkentik az emésztést!

Ismeretes még a vérnyomást normalizáló hatása is.

A felsorolt jótékony hatások és jellemzők akkor a legintenzívebbek, ha a zöldborsót nyersen fogyasztják!

Ezért, ha a konyhában zöldborsót tisztítunk, engedjük nyugodtan a gyermekeket „lopkodni” az édes zöldborsószemekböl (természetesen meg kell mosni előbb), aztán mi magunk is együnk belőle nyersen.

Aki megszereti a zöldborsót kellemes íze miatt, az kis túlzással, nem is tudja majd megállni, hogy ne egyen belőle!

Zöldborsóból változatos ételféleségek készíthetőek – Ezeket nem lehet megunni!

A zöldborsóval készült ételek már szép zöld színükkel is étvágygerjesztő látványt nyújtanak – Nagyon sokféle ételt készíthetünk belőle!

A zöldborsóleves talán mindenkinek kedvenc étele. Sárga- és fehérrépa-karikákkal színesíthetjük, tojással készült apró galuskát szaggathatunk bele.

Ritkábban kerül az asztalra a zöldborsós tojásrántotta. Elkészítése: A zöldborsót kevés olajon megpároljuk, majd egy kevés vízzel felöntjük. Ha a zöldség már puha, habosra felvert tojásokkal leöntjük, és az egészet megsütjük. A tojásba keverhetünk reszelt sajtot, kevés tejet, de még ízletesebb, ha füstölt sajtot teszünk bele. Az elkészített zöldséges tojásrántottát bőségesen megszórhatjuk friss, apróra vágott petrezselyem zöldjével, ízlés szerint édes-nemes pirospaprikával.

A finomfőzelék családok egyik kedvenc étele, melyet vadas ízesítéssel, tehát egy-két babérlevél, egy kis ecet, cukor, citromhéj, mustár és tejföl főzelékbe keverésével színesíthetünk.

Ha például fogyókúrázni akarunk, akkor a vízben megfőzött zöldborsó egy részét leturmixoljuk, és azzal sűrítjük be a főzeléket. A kész főzelékbe frissen vágott petrezselyem zöldjét keverünk, az étel tetejét keménytojásszeletekkel díszítjük. Végül meghinthetjük kevés reszelt sajttal.

564
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

71
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]