8 leggyakoribb téma

Megelőzhető lenne a csontritkulás minél több tejtermék fogyasztásával?

807
HOZZÁSZÓLÁS:

A csontritkulás megelőzése és kezelése érdekében sokan gondolnak reményteljesen a tejre és tejtermékekre, mint alapvető kalciumforrásokra. A statisztika szerint hazánkban a napi tej illetve tejtermékfogyasztás 40-45 dkg tejjel egyenértékű, ami megközelíti a szakemberek által javasolt napi 50 dkg értéket.tejtermekek-sajtok-tej-turo-06

A szakemberek egy része a tejtermékfogyasztás és a csontritkulás csökkenése között összefüggést vél felfedezni, és szinte magától értetődően vonult be a szakirodalomba a tej, a túró, a joghurtok és különösen a sajtfélék csonterősítő tulajdonsága.

Általánosan elterjedt, hogy a csontritkulásos betegnek “koncentrált tejet”, sajtot javasolnak, mégpedig nagy mennyiségben!

Növelhető-e a csontsűrűség pusztán a tej fogyasztásával?

¤ Egyes felmérések szerint a tejfogyasztó gyerekek csonttömege nagyobb, mint a tejallergiásoké, azonban ezt más kutatások cáfolták, bizonyítva, hogy csupán a tejfogyasztás fokozásával nem növelhető a csontsűrűség.

¤ Az adatok szerint hazánkban a tej- és tejtermékfogyasztás egyre növekszik, ugyanakkor a csontritkulás gyakorisága egyáltalán nem csökken, hanem fokozódik.

Persze a szakma a népesség idősödéséről, a genetikáról és egyéb tényezőkről beszél, nem véve tudomást arról, hogy a tej és a tejtermékek fogyasztása nem eredményezett javulást a lakosság jelentős részénél. Az újabb megfigyelések szerint a tejtermékeket igen nagy mennyiségben fogyasztó, csontritkulásos betegek döntő többségénél nem mutatható ki mérhető javulás a csontozat állapotában.

¤ Az is kiderült, hogy azokban az esetekben, amikor a tejfogyasztás és a csontállomány erősödése között kapcsolatot véltek felfedezni, döntően nem a tej fogyasztása, hanem bizonyos életmódbeli tényezők megváltoztatása hozott javulást.

¤ Az orvosi gyakorlatban ritkán tapasztalható, hogy a beteg hálásan megköszöni az étrendi tanácsot, mert amióta túrót és sajtot fogyaszt, megerősödött a csontozata. Ehelyett az a szomorú valóság, hogy a csontritkulás általában sajnos nem javul az ilyenfajta termékektől. Ezzel a jelenséggel a legtöbben nem néznek szembe, azonban az újabb, független külföldi kutatások egyre határozottabban alátámasztják a sajnálatos tényt.

Miért nem eredményesek a csontritkulás megelőzésében, és a csontrendszer javításában a tejtermékek?

A tej, a tejtermékek és a sajt valóban nagy mennyiségben tartalmazzák a kalciumot. Az újabb eredmények szerint azonban ennek felszívódása nem olyan jó hatásfokú, ahogyan korábban gondolták.

Egy csésze (2,5dl) tejben lévő 260-280 mg kalciumból mindössze 70-90 mg felszívódó kalciumot sikerült kimutatni. Ez az eredmény azért is érdekes, mivel a tudományos világban a tejfehérje (kazein) és a tejcukor (laktóz) a kalcium felszívódást elősegítő tulajdonságáról volt ismeretes.

A csontritkulást nem elsősorban a kalciumhiány okozza, hanem a kalcium csontba történő beépülésének elégtelensége, így a kalcium mintegy tehetetlenül felhalmozódik a csontozaton és fogazaton kívüli régiókban.

Ezt a hatást a tej- és tejtermékfogyasztás is fokozza azáltal, hogy részben vagy teljesen hiányoznak belőlük a beépítő szinergensek (pl. magnézium, nyomelemek: cink, réz, bróm, mangán stb.).

807
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9654

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]