8 leggyakoribb téma

Miért szeretjük a céklát?

564
HOZZÁSZÓLÁS:

A cékláról azt tartják, hogy serkenti az immunrendszert, és feltételezik, hogy természetes rákellenes anyagokat is tartalmaz – Bár utóbbi nem bizonyított.

A friss, nyers cékla leve olyan töménységben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, hogy a lábadozó betegeknek felírt erősítőszerek között is párját ritkítja! Jó forrása a létfontosságú folsavnak is, melynek hiánya össze-függésben van a vérszegénységgel, ugyanakkor tartalmaz káliumot is.

A cékla föld feletti részét, amely béta-karotint, kalciumot és vasat tartalmaz, ugyanúgy kell elkészíteni, mint a parajt. A régi időkben csak a cékla levelét fogyasztották, gyökerét kizárólag gyógyításra használták – például fog- és fejfájást kezeltek vele.

Ma viszont a legtöbben csak a föld alatti módosult gyökerét eszik:

  • nyersen,
  • főzve,
  • ecetben savanyítva,
  • vagy konzervként.

A cékla az egyik legnagyobb cukortartalmú zöldségféle: 10 dkg-jában egy teáskanálnyi természetes cukor van! Ez nem véletlen, hiszen rokona a cukorrépának, amelyet valaha állati takarmányként használtak, de ma széles körben termesztenek a benne levő répacukor (szacharóz) miatt.

Ami a céklában szokatlan, az az, hogy íze és állaga feldolgozott formában is szinte ugyanolyan, mint frissen!

A cékla feldolgozása, felhasználása:

» Az ecet a savanyított céklának még különlegesebb ízt ad, a savanyítás során azonban valamelyest csökken a benne levő vitaminok és ásványi anyagok mennyisége.

» A frissen főtt cékla tápértéke talán még nagyobb, mint a nyers zöldségé. Az ásványi anyagok zöméből, így a szívritmust, a vérnyomást és az idegműködést szabályozó kalciumból több van benne. A főzés során a legtöbb vitaminból csak keveset veszít. Vannak, akik nyersen, salátába reszelve fogyasztják, de a legtöbben mégis főzve szeretik.

» Ha a céklát hámozatlanul főzzük, nem ereszti a betanidin és viobetanidin nevű intenzív vörös festékanyagokból származó jellegzetes színét, ami befogja az edényt meg az evőeszközöket.

» Nagyiparilag a betaciánt a céklából vonják ki, és belőle készítik a céklavörös nevű, széles körben elterjedt élelmiszer-színezéket, amelyet a legkülönfélébb élelmiszer-ipari termékekhez használnak, az ököruszálylevestől a fagylaltig, a szalonnás hamburgertől az édesgyökérléig.

» Aki nem szereti a cékla ízét, a céklalevet felhígíthatja rostos répalével!

Piros vizelet? – Semmi ok a riadalomra!

Amennyiben céklaevés után a vizelet vagy a széklet pirosas színű lesz, vagy ha szülőként azt látjuk, hogy kisgyermekük pelenkája rózsaszínűvé válik, miután a kicsi céklapürét vagy céklafőzeléket kapott, gyakran kétségbeesünk.

Mindez csak annyit jelez, hogy a szervezet képtelen lebontani a vörös festékanyagot. Ilyenkor ez az ártalmatlan anyag egyszerűen áthalad az emésztőrendszeren, majd távozik a szervezetből.

564
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

71

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]