8 leggyakoribb téma

Salátaparádé télen is, mindenkinek!

622
HOZZÁSZÓLÁS:

A tapasztalatok szerint télen hajlamosak vagyunk kevesebb nyers salátafélét készíteni, helyette inkább ecetes uborkát, paprikát vagy párolt káposztát kínálni a sültekhez. Pedig télen, a vitamin- és napfényszegény hónapokban még fontosabb szerepe lenne a táplálkozásban a salátaféléknek, mint nyáron, amikor amúgy is gazdagabb választékot találunk a piacokon gyümölcsből, zöldfélékből!

Nézzünk körül kicsit a piacon, hogy milyen nyersanyag kapható télen, amelyből salátát készíthetünk:

Nyers sárgarépasaláta:

Személyenként 1-2 közepes sárgarépát kis lyukú reszelőn lereszelünk, üvegtálba tesszük, hozzáadunk 1 db vékonyra szeletelt lila hagymát, kevés salátaolajat vagy étolajat csepegtetünk rá, és leöntjük sós, cukros, ecetes salátalével. A tetejét meghinthetjük diétás fűszerkeverékkel és apróra vagdalt petrezselyem zöldjével.

Gyümölcssaláta:

Személyenként 2 almát és esetleg 1/2 téli körtét szeletekre vágunk és üvegtálra teszünk. A gyümölcs mennyiségétől függően egy-két citrom levét rácsavarjuk. (A jól megmosott citrom héjából is reszelhetünk rá). Mézzel, törött fahéjjal ízesíthetjük, a tetejét durvára vagdalt dióbéllel, mogyoróval, mandulával, esetleg mazsolával díszithetjük. Ezek hiányában búzacsírával megszórva is nagyon finom és egészséges.

Déligyümölcs-saláta:

A megmosott és meghámozott narancsot felszeleteljük és üvegtálra tesszük. Karikákra vágunk három-négy banánt, a narancsszeletekre terítjük, majd mézes citromlével leöntjük. A tetejét díszíthetjük kevés tejszínhabbal, datolyával, vagy jól megmosott mazsolával, de anélkül is finom. (Ha felnőttek részére készül a saláta, adhatunk mellé kevés narancslikőrt is.)

Reteksaláta:

A fekete retek fogyasztása rendkívül egészséges, de sok idős embernek mellőznie kell, mert gyomorpanaszokat okozhat, ha fogyasztójának hiányos a fogazata, vagy a protézis miatt nem tökéletes a rágása, és nem tudja megfelelően előkészíteni az emésztésre. Csípős illóolajtartalma azonban nemcsak idős korban, de a fiataloknak is okozhat gyomorpanaszokat.

Próbáljuk meg így: Meghámozott és megmosott retek mellé, 1-2 sárgarépát kis lyukú reszelőn lereszelünk. A lágy részeket rövid ideig állni hagyjuk, hogy csípősségük elillanjon, majd ízlés szerint sózzuk, mézzel, ecettel ízesítjük. Ha már kapható fejes saláta, akkor a salátalevelekre halmozzuk a reszeléket.
Látványnak is étvágygerjesztő, nem beszélve jótékony hatásáról!

Hagymasaláta:

Különösen érrendszeri betegségekben szenvedőknek ajánlott.

A kisebb méretű, nem túl csípős lila hagymát vékony szeletekre vágjuk és üvegtálra helyezzük. Egy zellert lereszelünk, sós vízben puhára főzünk, majd a forró zellerlét ízlés szerint elkészítjük salátalének, és forrón a hagymára öntjük (ez elveszi egy kicsit az erejét). A tetejét meghinthetjük parányi törött borssal, édes pirospaprikával, díszíthetjük néhány sárgarépa karikával, esetleg vékony krinolinszeletekkel.

Savanyú káposztás hússaláta:

A káposztát levével együtt salátástálra helyezzük. Egy közepes hagymát apróra vagdalunk és a káposztára szórjuk. Ezt beborítjuk krinolin- vagy sonkaszeletekkel, majd cikkekre vágott keménytojásdarabokkal körülrakjuk, és meghintjük sajtreszelékkel.
Önálló egytálétel.

Télen sem kell nélkülöznünk a nyári ízeket kínáló uborkasalátát!

A mirelit uborkát a szokásos módon készíthetjük el: Adhatunk hozzá ízesítőként kevés tejfölt, joghurtot vagy juhtúrót. A mirelitből készült salátát azonban nem szabad másnapra eltenni.

Grapefruit-saláta almával:

Négy grapefruitot, két narancsot, két almát kockákra vagy szeletekre vágunk, salátástálba helyezünk, 1 citrom levével meglocsoljuk, és meghintjük 10-15 dkg porcukorral vagy 2-3 evőkanálnyi mézzel. Végül kevés narancshéjat reszelünk a tetejére.
Az egészet jól összekeverjük. Szálkásra vágott mandulával díszíthetjük.

Amennyiben felnőttek részére készítjük, kevés mandulalikőrrel is meglocsolhatjuk.

Juhtúrós burgonyasaláta:

Pár szem héjában főzött és letisztított burgonyát karikára vágunk, üvegtálra rakunk. Egy konyhakész zellert szeletekre vágva sós vízben megfőzünk, a levét ízlés szerint elkészítjük salátalének. Két-három közepes nagyságú hagymát vékony szeletekre vágunk, rászórjuk a burgonyára, majd zelleres salátalével leöntjük, és a tetejére halmozzuk a zellerszeleteket. Ezután meghintjük kevés törött borssal, édes pirospaprikával, és gazdagon díszíthetjük juhtúróval, valamint apróra vagdalt zellerlevéllel.

Tipp: Ne csak húsételhez adjunk salátát, hanem a tésztaételekhez, sőt egyes főzelékekhez is, de magukban, egytálételként is tálalhatjuk!

622
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

205
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]